Çelik Kapı Bakım ve Onarımı Nasıl Yapılır?

Çelik kapılar bir çok açıdan farklı avantajlar sağladığı için genellikle dış kapılar için tercih edilir. Uzun süre sorun çıkarmadan kullanılmaya müsait olması, güvenlik donanımının yüksek olması gibi bir çok önemli unsur vardır. Çelik Kapı Bakım ve Onarımı hakkında her kullanıcının bilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır.

Sert Kapanan Çelik Kapılar

Günümüzde kullanılan dış kapıların büyük çoğunluğunu çelik kapılar oluşturmaktadır. Bu nedenle şikayetlerde sık sık artabilir. Çelik kapılar için gelen en fazla şikayetlerin başında kapıların çok sert şekilde kapanması gelmektedir. “kapım düştü kapanmıyor” ya da “çelik kapı çok fazla sert kapanıyor” şeklinde ifadeler sıklıkla halk arasında kullanılır.

Bu gibi durumlarda yapılması gereken çözümler bulunur. Kapıyı gönyeye sokmak ve karşılıklı menteşe ayarlarını yapıp düzgün bir hale getirmek çok daha iyi olacaktır. Bu işlem başarılı bir şekilde yapılırsa çelik kapıların sert kapanması gibi durumlar tamamen ortadan kalkabilir.

Çelik Kapı Menteşe Kasması ve Kırılması

Menteşelerin uzun süre yağsız kalması zaman zaman kapılarda kasma durumlarını da beraberinde getirir. Ayrıca kasa kapı aralarında da sert bir cisim kalırsa kırılma ya da kasma gibi durumlar meydana gelebiliyor. Bu durumlar için yapılacak çok fazla şey yoktur. Evde bireysel olarak kapı yağlama yapılmalıdır. Eğer bu sorun çözülmüyor ise mutlaka teknik servisten destek almanız gerekmektedir.

Çelik Kapı Kilit Arızası

Çelik kapıların uzun süre kullanılabilir olması kesinlikle daha fazla insan tarafından tercih edilmesine neden oluyor. Özellikle çelik kapılar dış etken darbe darp şeklinde bir olaya maruz kalmadıysa uzunca süre bozulmadan kullanılabilir.

Güvenlik seviyesi oldukça yüksek olan bir kilit sistemine de sahiptir. Ancak her mekanizmanın zaman zaman bakıma ihtiyacı vardır. Çelik kapı kilit arızasını giderebilmek için kapınız açıkken kilitleri kitleme pozisyonunu almayı deneyin anahtarı çevirirken bir zorlama ya da sıkışarak dönme varsa kilitler için bakım zamanı geldiği anlamına gelir.

Çelik Kapı Fitil Yıpranması ve Arızaları

Çelik kapıların kapı fitilleri silikon ve sert plastikten üretilir. Bu nedenle yıpranma olasılıkları yüksek malzemelerdir. Ses, toz gürültü gibi dış etkenler çok fazla zarar vermez. Silikon ve sert plastikler ömrünü yitirdiği andan itibaren hem yıprana bilir hem de bakıma ihtiyaç duyabilir.

Çelik Kapı Düşmesi ve Zemine Sürtmesi Arızası

Çelik kapıların menteşeleri zaman içerisinde sarkabilir ya da evde yapılacak bir fayans tadilatı benzer tadilatlar sonrasında kapının rahat açılmasını engelleyecek bir seviyede sorunlar meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda amatör olarak yapılabilecek bir durum yoktur mutlaka bir çilingire ihtiyaç vardır.

Çelik Kapıda Hırsızlık Girişimi Sonrası Hasarı

Çelik kapılar son derece dayanıklıdır. Ancak dışarıdan gelecek darbelere karşı birçok kapı dayanıksız olduğu gibi çelik kapılarda hasar görebilir. Kapının farklı bölgelerinde kasasında oluşacak yıpranma ezik ya da yüzeysel bozulmalar kırılmalar kilit ve kilit sistemi ayarlarını bozabilir. Bu gibi durumlarda da mutlaka kilit değiştirmek en güvenli yöntemdir.

Mar 1, 2022