Kendiniz, aileniz, evinizi paylaştığınız hayvan dostlarınız ve değerli eşyalarınızın güvenliğini sağlamak önceliklerimiz arasında ilk sıralarda yer alır. Güvenliği sağlamanın tek yolu ev güvenliğinizi arttırmak. Siz de çok geç olmadan evinizin güvenliğini arttırmak için gerekli adımları attığınızdan emin olun.
Kapı ve Pencereleri Kilitleyin
Çoğu zaman önemsemediğimiz açık balkon kapıları ve pencereler aslında evimizi tehlikeye atan en önemli detaylardan biri. Hırsızların çoğu evinize açık kapı ve pencerelerden girer. Özellikle yaz aylarında balkon kapısı ve pencereleri açmak sıcaklardan kaçmak için yaptığımız ilk tercihler arasında bulunsa da hırsızlar karşısında büyük bir zayıf nokta oluşturur. Eviniz alt katta olsun olmasın pencerelerinizi ve balkon kapılarını açık bırakmamaya özen gösterin. Geceleri yatmadan ve evden dışarı çıktığınızda kapılarınızı bir kez daha kontrol etmeyi unutmayın.
Yeni Eve Yeni Anahtarlar
Aradığınız yeni evi buldunuz ve taşınmak için sabırsızlanıyorsunuz. Evinizin sizden önceki sahiplerinde ve tanıdıklarına verdikleri yedek anahtarlarla birlikte tanımadığınız bir sürü insanda evinizin anahtarlarının bulunması size ne kadar güvenli geliyor? Bu nedenle evinize taşınmadan yapmanız gereken ilk şey evinizin tüm dış kapı anahtarlarını değiştirmek olmalı.
Güvenlik Sistemleri
Hırsızlar genellikle boş evlere girmeyi tercih ederler. Bu nedenlede hırsızlıkların gündüz olma riski daha fazladır. Gündüz saatlerinde evde kimse olmadığından hırsızlar boş eve rahatça girebilir ve eşyalarınızı çalabilirler.
Eviniz için bir güvenlik sistemi edinmeniz siz evde yokken de evinizi güvende tutabilmeniz için alacağınız en önemli önlemlerden biri olur. Hırsız daha evinize girmeyi düşünmeden caydırıcı olacaktır. Bu tür alarm sistemleri sayesinde evinize yabancı biri girmeye çalıştığında yüksek sesli bir alarm çalar ve çevreyi uyarır. Üstelik çoğu güvenlik sistemi bu gibi durumlarda size, yakınlarınıza ve gerekli durumlarda polisede haber verebilir. Hırsız alarmı ile birlikte güvenlik sistemlerinin yanında kamera sistemleri de kullanabilirsiniz. Böylece evinize gelen herhangi bir tehlike anında olayı kayıt altında almış olursunuz.
Anahtarlarınızı Güvenli Bir Yerde Tutun
Araba ve ev anahtarlarınızı unutacağınız ya da başkalarının alabileceği bir yerde bırakmayın. Anahtarların kaybedilmesi dışında yapılan en büyük hatalardan birisi de paspasın yada kapının yakınında bir yere anahtar saklamaktır. Evinize sizden sonra gelecek birisi için kapınızın çevresinde bir yedek anahtar saklamayın. Gerekli durumlarda tanıdığınız yada güvendiğiniz bir komşunuza bırakmayı tercih edebilirsiniz.
Işıkları Kullanın
Karanlık evler her zaman evin boş olduğunu gösteren en önemli işaretlerden biridir ve hırsızlar için oldukça çekicidir. Evinizden uzun süre uzaklaştığınız zamanlarda evinizi karanlık bırakmamaya çalışın fakat sürekli yanan ışıklar hem elektrik israfına yol açacak hemde gece gündüz ışıkları yanan bir ev hiçte inandırıcı olmayacaktır. Bu gibi durumlar için evinizden uzakta olduğunuzda kullanabileceğiniz zamanlayıcılar kullanabilirsiniz.
Zamanlayıcılar sayesinde evinizde sizin istediğiniz zamanlarda ışık yanmasını sağlayabilir ve aydınlık bir ev ile siz olmadığınızda da evde olduğunuz izlemi verebilirsiniz. Müstakil bir evde oturuyorsanız iyi aydınlatılmış bir ev her zaman caydırıcı olacaktır. Bahçeniz ve giriş kapınız için hareket sensörlü ışıklar da kullanabilirsiniz.
Değerli Eşyalarınızı Koruyun
Her türlü önlemi alsanız dahi evinize hırsız girmesini engelleyemeyebilirsiniz. Bu yüzden yüklü miktarda para, mücevher gibi değerli eşyalarınızı evde saklamamaya özen gösterin. Bunun yanında hırsızların evinize girmesinin nedenlerinden biri sadece değerli eşyalarınızı çalmak değil kimliğinizi de çalmak olabilir.
Pasaportlar, doğum belgeleri, kimlik fotokopileri gibi hassas bilgiler olan evraklarınızı ortada bırakmak hırsızların potansiyel olarak kimliğinizi çalacakları anlamına gelir. Çalınan kimlik bilgileri ile sizin adınıza işlemler yapabilirler. Bu nedenşe değerli eşyalarınızı ve ya özel belgelerinizi bir kasada saklamak işinize yarayacaktır.